Wel of geen windmolens in Nijverdal .....         2016.

 

Eerste windmolenpark van Twente tussen Nijverdal en Wierden Geplaatst op 29 mei 2015

NIJVERDAL - Drie enorme windmolens gaan de huishoudens van de gemeente Hellendoorn van stroom voorzien. Het is de bedoeling dat op één van deze masten ’s lands hoogste uitkijkpunt (op 140 meter) wordt gerealiseerd en op een andere een klimwand van zo’n 75 meter. Energiebedrijf Reggestroom bevestigde vrijdag dat het vergevorderde plannen heeft voor de bouw van dit kleinschalige windturbinepark op bedrijventerrein ’t Lochter 3, dat deels langs de N35 op de gemeentegrens van Hellendoorn en Wierden ligt.

Uniek project Het gaat volgens directeur Wim Diepeveen van deze lokale duurzame coöperatie om een voor Nederland uniek project. Het gaat concreet om de bouw van drie windturbines, die maar liefst 200 meter hoog worden met een ashoogte van 145 meter. Diepeveen zegt dat dit de hoogste turbines van Nederland zijn.

Beton Dit is technisch mogelijk, omdat de masten niet van staal maar van beton worden gemaakt. Daarom is het ook mogelijk om de masten te voorzien van andere gebruiksmogelijkheden, zoals de hoogste klimwand van het land.

10,5 miljoen Het gaat om een investering van zo’n 10,5 miljoen euro. Om de plannen te realiseren is er wel een wijziigng van het bestemmingsplan noodzakelijk. Het overleg op ambtelijk niveau is volgens Reggestroom veelbelovend. Wethouder Thomas Walder van Hellenoorn noemt het ‘een interessant initiatief’.

TV-Oost

Gondel (Vestas) Uitkijkpunt  Toren (ATS)   Montage werkelijk Montage animatie

 

Nijverdal 9 oktober 2015

Website Windpark Lochter in de lucht.

 

 

 

Nijverdal 23 februari 2016

Nijverdal 10 februari 2016

Nijverdal 9 februari 2016

 

 

Nijverdal 2 oktober 2015

Nijverdal 23 september 2015

Nijverdal 19 september 2015

Nijverdal 04 september 2015

Nieuwsbrief Reggestroom

Windmolens

Eind mei hebben we een mailbericht verstuurd. Wij vertelden daarin dat we op heel korte termijn naar buiten zouden komen met een plan voor drie windmolens in de gemeente Hellendoorn. In de krant, op de radio en ook op TV-Oost heb je sindsdien met enige regelmaart kunnen lezen en horen over dit plan.

Op drie plekken op het bedrijventerrein in Nijverdal (tegen de grens met de gemeente Wierden) willen wij in totaal drie windmolens gaan bouwen. Over dat voornemen hebben we de afgelopen tijd met heel veel partijen gesproken. De uitkomst van die gesprekken geeft ons het vertrouwen dat we een realistisch en haalbaar plan hebben.

We gaan drie molens bouwen van 140 meter hoogte (ashoogte). De tiphoogte van de wiek zal rond 200 meter hoog worden. Dat is flink hoog. Wij verwachten dat er op die hoogte (meer dan) voldoende wind staat om van dit plan een rendabel project te maken.

In eén van de molens komt een uitkijkplatform, op ongeveer 140 meter hoogte. Daar wordt op dit moment druk aan gerekend en getekend. We hebben afgesproken ook een klimwand te gaan maken, in de mast van één van de molens. Samen met outdoor centrum Wilgenweard in Nijverdal maken we daar de plannen voor.

De molens gaan heel veel stroom produceren. Groene stroom. Genoeg voor ongeveer de helft van alle huishoudens in de gemeente Hellendoorn. Die stroom kun je straks bij ons afnemen.

Maar je kunt nog meer. Wij zullen omwonenden en andere belangstellenden de gelegenheid geven om te participeren in dit project. Je kunt straks dus voor een deel eigenaar worden van deze molens. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, daar houden we je van op de hoogte.

Ten slotte, ReggeStroom is één van de initiatiefnemers van dit windpark. We kunnen dit niet allen. Daarom hebben we een tweetal partners. Pondera (Hengelo) is een adviesbureau met veel deskundigheid op het terrein van vergunningverlening en milieu-effectrapportages, en bekend met vrijwel alle windprojecten in Nederland. Mecal (Enschede) ontwerpt windturbines voor fabrikanten en bouwt de torens waar de wieken aan bevestigd kunnen worden. Met z’n drieën hebben we ReggeWind opgericht. En ReggeWind gaat de windmolens bouwen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk op onze website www.windparklochter.nl 

 

Nijverdal 27 augustus 2015.

Brief aan de raad.

Nijverdal 21 augustus 2015.

Nijverdal 07 juli 2015.

Nijverdal 20 juni 2015.

Horizon vervuiling of toeristische attractie.

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of een klein windmolenpark op het Lochter 3 industrieterrein in Nijverdal niet van ver te zien is en je hierdoor horizon vervuiling krijgt.

Toegegeven 145 meter ashoogte is wel veel, maar wanneer je door Nijverdal fietst zie je bv. de kerktoren of de schoorsteen van de KSB met een hoogte van 70 meter ook niet overal.

Al eerder heb ik aangegeven dat het misschien een idee is om tijdelijk een meetballon te plaatsen op het industrie terrein die met een kabel op 145 meter gebracht kan worden.

Door een aantal sensoren er op te plaatsen (windrichting, windsnelheid, temperatuur en luchtdruk) kan de juiste plek bepaald worden met het hoogste windaanbod en verder een webcam waarmee iedereen kan zien wat waarvan straks vanaf  het uitzichtplatform te genieten is.

Onder deze ballon zou dan een reclame vlak zijn met de afmetingen van de uitkijkgondel die aan 1 van de windmolens zou komen.

Voor en tegenstanders krijgen dan een objectief beeld van horizon vervuiling of juist toeristische attractie, vooral bij een wijziging van het bestemmingsplan.

Dit type ballon kan eenvoudig met een lier op verschillende hoogtes geplaatst worden tot een windsnelheid van maximaal 6 meter per seconde.

Momenteel wordt er gekeken waar de fietssnelweg F35 tussen Wierden en Nijverdal aangelegd moet worden. Het uitkijkplatform zou prachtig passen in het plan "de symbiose tussen F35 en N35" waarin ook een uitkijktoren gepland was.    (pagina 15 op http://www.tunnelplan.nl/tunnelplan11.htm )

De F35 kan dan voorzien worden van LED verlichting en het zou toch mooi zijn als die op windstroom zou kunnen branden (een landelijke primeur). De combinatie windmolens en fietsen past hier erg goed (oplaadstation van elektrische fietsen met een overkapping met bankjes om te rusten). De automobilisten worden dan op andere gedachten gebracht en gaan de volgende keer op de fiets met of zonder tegenwind.

 

05-06-2015